Miód spadziowy

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Skąd się pozyskuje miód spadziowy?

Miód spadziowy to absolutnie jeden z najbardziej wyjątkowych miodów, jakie mogą znaleźć się w Twojej spiżarni. Powstaje ze spadzi, czyli wydzieliny owadów (najczęściej mszyc, czerwców i miodówek) żerujących na leśnych drzewach, która zawiera soki z drzew. Słodki aromat spadzi wabi pszczoły, które przenoszą ją do uli, gdzie ulega fermentacji i przekształca się w finalny produkt, czyli miód.

Zbiory miodu spadziowego odbywają się sezonowo, w okresie od maja do października, a ich obfitość jest silnie zależna od warunków pogodowych oraz pracy pszczelarzy, którzy wkładają ogromny wysiłek w pozyskanie tego cennego produktu.

Chcesz zasmakować tego wyjątkowego daru natury? W ofercie firmy Mazurskie Miody możesz kupić detaliczne i hurtowe ilości miodu spadziowego. Wybierz sprawdzone produkty i przekonaj się, dlaczego miód ze spadzi jest tak uwielbiany.

Miód spadziowy – właściwości

Spadziowy miód wyróżnia się wyjątkowymi cechami, które czynią go jednym z najciekawszych produktów pszczelich. Z jakich powodów jest aż tak niepowtarzalny, a co za tym idzie, tak bardzo ceniony przez wszystkich miłośników miodów?

  • Kolor – w stanie płynnym przyjmuje odcienie od szarozielonego po brązowy, a nawet niemal czarny. Po krystalizacji jego barwa staje się jaśniejsza, najczęściej brązowa.
  • Smak – spadziowy miód charakteryzuje się delikatnie żywicznym lub orzechowym posmakiem i jest mniej słodki w porównaniu z innymi miodami, może nawet zostawiać na języku przyjemną goryczkę
  • Zapach – subtelnie korzenny, z wyczuwalnymi nutami lasu i żywicy.
  • Konsystencja – miód spadziowy przez długi czas pozostaje płynny, dzięki czemu bardzo łatwo wykorzystuje się go w kuchni. Proces krystalizacji przebiega powoli i może trwać nawet rok ze względu na niską zawartość glukozy. Skrystalizowany miód łatwo przywrócić do płynnej formy, podgrzewając go do maksymalnie 42°C.

Doceń walory miodu spadziowego – jak wykorzystać go w kuchni?

Miód spadziowy to prawdziwa gratka dla miłośników kulinariów. Jego charakterystycze smak i aromat sprawiają, że idealnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, m.in. jako składnik marynat i sosów. Jednak to nie koniec jego zastosowania. Miód spadziowy możesz z powodzeniem wykorzystać też:

  • jako dodatek do napojów – dodaj łyżkę miodu do gorącej herbaty, aby nadać jej delikatnie żywiczny posmak;
  • w wypiekach – wprowadź wyjątkowy aromat lasu do ciast i ciasteczek, używając miodu spadziowego jako słodzika;
  • do deserów – polej nim lody lub naleśniki, przełamując ich słodycz;
  • do serów – serwuj miód jako dodatek do deski serów, zwłaszcza w połączeniu z gatunkami dojrzewającymi.

Miód spadziowy na mazurskiemiody.pl

Na mazurskiemiody.pl znajdziesz wysokiej jakości miód spadziowy, dostępny zarówno w sprzedaży detalicznej, jak i hurtowej. Dzięki temu zapasy miodu spadziowego mogą korzystnie uzupełnić zarówno Klienci indywidualni, jak i biznesowi, np. cukiernie, piekarnie czy restauracje.

Dokładnie weryfikujemy naszych dostawców oraz jakość miodów. Każdy słoik miodu spadziowego pochodzi z rejonów o czystym środowisku naturalnym, co gwarantuje jego wyjątkowy smak i aromat. Weryfikujemy miody również pod kątem zawartości sztucznych dodatków, pokarmu pszczelego czy antybiotyków. Do sprzedaży w naszym sklepie trafia wyłącznie zweryfikowany i naturalny miód spadziowy.