Opis projektu:
Rezultatem projektu będzie opracowanie dwóch typów miodów krajowych, tzn. miodu wystandaryzowanego oraz miodu wzbogaconego, charakteryzujących się podwyższonymi właściwościami multifunkcjonalnymi, mikrobiologicznymi i sensorycznymi oraz korzystnym profilem związków lotnych oraz polifenoli i antocyjanów. Pierwszy typ miodu zwany miodem wystandaryzowanym, będzie eksperymentalną synergistyczną kompilacją trzech miodów bazowych, którego właściwości funkcjonalne, mikrobiologiczne i sensoryczne będą polepszone w odniesieniu do tych właściwości charakteryzujących każdy z wyselekcjonowanych miodów bazowych. Drugi typ miodów zwany miodem wzbogaconym będzie rezultatem selekcji z miodów wzbogaconych o celowe dodatki antyoksydantów pochodzące ze standaryzowanych suchych ekstraktów wybranych owoców. Miód taki będzie się charakteryzował 20-krotnym wzrostem aktywności antyoksydacyjnej oraz poprawą własności funkcjonalnych, mikrobiologicznych i sensorycznych w porównaniu z miodami bazowymi oraz dostępnymi na rynku.