Koszyk

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Miody:

1. Dlaczego miód krystalizuje?

Należy zacząć od tego, że jest to w 100% naturalny proces. Dlaczego każdy gatunek miodu krystalizuje w innym tempie? Zależy to stosunku cukrów prostych, występujących w miodzie. Im większa ilość glukozy, tym miód szybciej skrystalizuje. Przykładem takiego miody, który szybko krystalizuje jest miód rzepakowy. Natomiast im więcej fruktozy, tym miód krystalizuje wolniej, przykładem może być miód akacjowy.

2. Jak prawidłowo przechowywać miód?

Przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od źródła światła i źródła ciepła (np. grzejnik). Optymalna temperatura otoczenia, w którym jest przechowywany miód to 8-14° C. Wyższa temperatura przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie. Miód niezamknięty, wykazuje wysokie właściwości higroskopijne, wchłania wodę i zapachy z powietrza. Może to być przyczyną fermentacji miodu.

3. Czy w miodzie jest cukier?

W miodzie występują tylko cukry naturalne, w przeważającej większości są to cukry proste: glukoza i fruktoz.

4. Jaką ważność przydatności mają miody?

Ustawowo, miody mają ważność przydatności do 3 lat od rozlewu, natomiast miód z pastami smakowymi 2 lata. Warto jednak zaznaczyć, że miód jest takim produktem spożywczym, który przechowywany w odpowiednich warunkach, może być spożywany jeszcze długo po tym terminie.

5. Czy miód jest wegański?

Nie. W świetle obecnie obowiązujących przepisów miód zaliczany jest do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. To sprawia, że miód musi być sprawdzany, pod kątem występowania substancji niedozwolonych lub przekraczania niektórych z nich norm ilościowych. Miód jest tworem eksploatacji pszczół, więc większość wegan nie spożywa go. Wszystko zależy od traktowania pszczół przez właściciela pasieki.

6. Czy można przywrócić miód do postaci płynnej ?

Oczywiście, że można. Skrystalizowany miód należy podgrzać w temperaturze max. 40° C (np. wstawiając słoik z miodem do wody lub w piekarniku). Pamiętajmy, żeby nie przekraczać tej temperatury, ponieważ miód straci część swoich naturalnych właściwości.

7. Czy można jeść miód w ciąży?

Jak najbardziej, kobiety w ciąży mogą spożywać miód. Miód jest skarbnicą wartości odżywczych, dlatego dodatkowo wzmocni organizm kobiety, w tym wyjątkowo wymagającym czasie.

8. Od którego roku życia można podawać dzieciom miód?

Nie zaleca się podawania miodu dzieciom do 12. miesiąca życia. Miód nie powinien być dodawany do pokarmów, napojów i mieszanek dla niemowląt, które nie ukończyły roku – zakaz ten dotyczy także wypieków oraz potraw, gdzie miód został poddany obróbce termicznej.

9. Jaka jest kaloryczność miodu?

Miód jest produktem wysokokalorycznym. 100 gram miodu dostarcza ok. 318 kcal. Dla porównania 100 gram cukru dostarcza 400 kcal.

10. Czy skrystalizowany miód jest dobry?

Krystalizacja miodu to tylko proces zmiany fizycznej miodu. W żadnym stopniu krystalizacja nie wpływa na smak, jakość i właściwości zdrowotne miodu, jest tak samo smaczny jak w wersji patoki.

11. Czy miód może spleśnieć?

Nie słyszeliśmy o takim przypadku, kiedy to miód spleśniał. Owszem, miód który ma w sobie zbyt dużo wody (powyżej 20%) może sfermentować, ale nigdy spleśnieć.

12. Czy alergicy mogą spożywać miód?

Wszystkie zalety miodu przemawiają za tym, aby sięgać po niego jak najczęściej i na stałe wpisać go do codziennej diety. Czy ten produkt będzie równie odpowiedni dla alergików? Zdarzają się przypadki, że miód wykorzystywany jest w terapii antyalergicznej, szczególnie w przypadku kataru siennego, wywołanego pyleniem roślin. Zazwyczaj jednak miód u alergików wywołuje reakcję uczuleniową. Najbardziej uczulające są miody spadziowe i wielokwiatowe.

13. Czy wspomaganie się miodem podczas leczenia trzeba konsultować z lekarzem?

Słuszna uwaga, miodem można jedynie wspomagać leczenie, nigdy leczyć.
To indywidualna decyzja, ale na wszelki wypadek można skonsultować swoją decyzję z lekarzem prowadzącym.

14. Jakie jest zalecane dzienne spożycie miodu i czym może grozić nadmierne spożywanie miodu?

Należy zawsze pamiętać, że miód mimo słodkiego smaku jest produktem kwaśnym. Dla organizmu zbyt dużo produktów kwaśnych nie jest obojętna. Nadmierne spożycie może spowodować np. zgagę .

15. Czy miód mogą spożywać diabetycy?

Każda osoba chora na cukrzyce, powinna rozpatrywać ten złożony problem indywidualnie. Najważniejsza jest konsultacja z lekarzem i ustalenie stanu zdrowia i dopuszczalnej, dziennej dawki cukru. Pamiętajmy, że miód w 80% składa się z cukrów prostych, w większości z glukozy i fruktozy oraz to, że ma wysoki indeks glikemiczny.

16. Czy miód powoduje próchnicę zębów?

Miód pszczeli zapobiega powstawaniu próchnicy zębów. Badania wykazały, że miód od 17% do 48% zmniejsza występowanie bakterii Streptococcus Mutans, która odgrywa istotną rolę w rozwoju próchnicy zębów. Dodatkowo, łagodzi podrażnienia w jamie ustnej i działa lekko przeciwzapalnie. Jednakże należy pamiętać, że miód w żadnym stopniu nie zastąpi codziennej higieny jamy ustnej.

17. Skąd pochodzą wasze miody?

Nasze miody w zdecydowanej większości pochodzą z Polski. Zależy to od odmiany miodu. Część miodu sprowadzamy z innych krajów UE, głównie z Litwy oraz spoza UE, głównie z Ukrainy. Na naszych etykietach zawsze znajdziecie informację o kraju pochodzeniu miodu.

Alkohole:

1. Co oznacza, że miód pitny jest „niesycony”?

W przeciwieństwie do miodów pitnych syconych, których brzeczka jest podgrzewana, w miodach pitnych niesyconych proces ten przebiega naturalnie, bez podgrzewania. Pozwala to zachować wszystkie naturalne właściwości odżywcze i smakowe miodu pszczelego. Każdy nasz miód pitny jest niesycony!

2. Dwójniak, trójniak…co to znaczy?

Nazwa ta, określa proporcje miodu pszczelego do wody. Mamy miody pitne:

  • półtoraki: miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu i połowy jednostki objętości wody;
  • dwójniaki: miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu i jednej jednostki objętości wody;
  • trójniaki: miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu i dwóch jednostek objętości wody;
  • czwórniaki miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu i trzech jednostek objętości wody.
3. Jak pić miody pitne?

Propozycji podania jest wiele! Tradycyjnie, czyli w temperaturze pokojowej. Grzany, z takimi dodatkami jak cynamon, goździki czy pomarańcza, albo po prostu schłodzony. Nie zapominajmy, że miód pitny doskonale sprawdzi się w kuchni, jako dodatek do dań wytrawnych czy deserów.

4. Co oznacza, że whisky jest „single malt”?

Single malt jest to whisky z jednego gatunku zboża – jęczmienia, produkowana w jednej destylarni.

5. Co to jest okowita?

Z łac. Aqua vitae – woda życia. Inaczej gorzałka, czyli staropolskie określenie na wysokoprocentowy alkohol, produkowany ze zbóż lub ziemniaków.